Historia

Föreningens bildande

Sannadals SK bildades den 2 mars 1944 i ett skyddsrum på Sannadalsvägen 24 i förorten Gröndal i Stockholm. Sen dess har vi bedrivit verksamhet för barn, ungdomar och vuxna!

Flera sporter

Sannadals SK bildades som en fotbollsförening. Det har också under perioder funnits bowling och tennis på programmet. Handbollen startades upp 1947 och det har varit handboll sedan dess. Idag finns inga andra sporter inom Sannadals SK.

När föreningen bildades var direkt Sannadalskänslan något som utmärkte oss och den lever vidare än idag, starkare än någonsin bland alla aktiva medlemmar.

Bowling var en av idrotterna i Sannadals SK förr.

Sannadals SK 50 år

När Sannadals SK firade 50 år som aktiv förening år 1994 så sammanfattades våra 50 första år i en stor skrift. Klicka här för att läsa ett utdrag från den skriften. Hela finns att beställa genom att maila [email protected].

På kartan visar bokstaven H gården "Sannadal".

Namnet ”Sannadal”

Under hösten 2018 fick föreningen kontakt med Mats Loven. Mats och vår Gurra Lundqvist (som var med när föreningen bildades) träffades och gick igenom vad det vet om Gröndal och Sannadalsområdet. Mats hade intressant information om hur området fick sitt namn.

Namnet Sannadal kommer från den idag försvunna gården Sannadal, byggd omkring 1885 och uppkallad efter Susanna (Sanna) Lovén 1850-1921, född Carlsson. Hon var maka till gårdens förste ägare, Carl Johan Lovén, krigsarkivarie vid generalstaben i Stockholm samt ägare av Sannadals brödfabrik på Lövholmen i Liljeholmen – skriver Mats.

Västbergahallen

I slutet på 1970-talet flyttade Sannadals SK in i Västbergahallen som låg i Västberga Industriområde. Det var då skolidrottssal till Västberga Gymnasium som låg precis bredvid. Gymnasiet blev senare polishus istället.

Att få koncentrera föreningens verksamhet till Västbergahallen var ett framsteg för föreningen som tidigare var utspridd i flera hallar. Senare i början av 1990-talet blev vi även hallvärdar för hallen och fick tillgång till klubbrum och ansvarade för café på helgerna.

I början hade Sannadal endast tid på lördagar kl 12-15 och där trängdes de få lag som fanns i föreningen. Men senare hade Sannadal hela vardagskvällar på tisdagar och torsdagar samt tider på helgerna. Det blev en hemvist för föreningen där medlemmarna träffade varandra och kände sig hemma.

2012 flyttade dock Sannadals SK ut från hallen när Idrottsförvaltningen slutade hyra hallen. Då flyttade vi in i Västertorpshallen mer permanent och ett nytt kapitel i föreningens historia inleddes.

Handbollslekis i Västbergahallen
Sannadals café i Västbergahallen
Sannadal flyttar ut från Västbergahallen 2012.
Johan & Leif under Sannadal Cup

Sannadal Cup

Mellan 1986 – 1995 så arrangerade Sannadals SK i mellandagarna mellan jul och nyår turneringen, Sannadal Cup.

1986 arrangerades turneringen för första gången i Västertorpshallens stora och lilla hall med ett 20-tal deltagande lag. Som mest spelades ett år över 200 matcher och turneringen spelades i Västertorps båda hallar, Brännkyrkahallen samt Västbergahallen. Lag från Göteborg, bland annat BK Baner, åkte till Stockholm för att delta.

Ett sista ryck att arrangera turneringen på påsken 1998 gjordes, men efter det saknades personer i föreningen att driva turneringen vidare och den lades ner.

Ett av åren testade vi att införa C-slutspel vilket var väldigt ovanligt på den tiden. Med ”återkval” var ambitionen att fler lag skulle få spela fler matcher och inte bara de som gick till final. Men det blev ingen succé direkt (ledare var förvirrade på plats) och gjordes aldrig om. Men det var värt ett försök.

Personer i Sannadals historia

Många engagerade och viktiga personer har genom åren varit aktiva i Sannadals SK. Vi kan tyvärr inte skriva om alla, men vi har här försökt lyfta fram några som vi minns.

Nils Ohlsson

Nils ”Nisse” Ohlsson var en väldigt viktig eldsjäl under föreningens första 50 år. Som många andra som var med vid föreningens bildande bodde han som 18-åring i husen vid Sannadalsvägen i Gröndal. Han blev direkt kassör och skötte den rollen med bravur väldigt länge.

Nisse var också den som kanske är absolut viktigast till anledningen att vi spelar handboll idag. Nisse spelade nämligen handboll i Årsta sen tidigare och när någon missade anmäla föreningen till fotbollens seriespel 1947 föreslog Nisse att vi skulle spela handboll istället. Sen dess har vi fortsatt med det. Tack Nisse!

Nisse var en eldsjäl i ordets sanna bemärkelse. Han var den som direkt började föra statistik över alla matcher som spelades och dela ut priser för 50 matcher osv. Matchprisernas fader! Något som vi är väldigt tacksamma för och vi fortsätter föra statistiken än idag. Det har gett oss en unik samling av vår historia med alla matcher spelade samlade i vårt register. Från första början.

Nils Ohlsson gick bort 1992 och vi är evigt tacksamma för det engagemang Nisse bidrog med i föreningen.

Nils Ohlsson
Trästatyn över Nils Ohlsson med sin cykel som han ständigt cyklade på.
Ann Sjöling, årets ledare inom Stockholmshandbollen 1992/1993. Foto: Robert Hultqvist

Ann Sjöling

Ann Sjöling (tidigare Ann Moberg) började engagera sig som många andra föräldrar när hennes son Daniel Moberg började spela handboll 1986. Kort därefter blev hon ansvarig för Sannadals handbollskola och dottern Lena började också såklart. Ann spelade själv handboll i Lidingö SK, men blev en viktig person med stort engagemang i Sannadals SK under 80 till 90-talet.

Ann var otroligt bra på att bibehålla spelarnas intresse och göra det starkt. Hon utbildade sig på GHL och gick tränarkurs steg 1.

1993 tilldelades Ann det fina stipendiet ”Årets ledare” inom Stockholmshandbollen säsongen 1992/1993. Det säger mycket om Anns gärning då Sannadal var en relativt liten klubb på den tiden.

Gustav Lundqvist

När föreningen bildades 1944 så var Gustav Lundqvist 13 år. Ryktet säger att medlemsavgiften på 10 öre i veckan var lite för dyrt för ”Gurra”, men han fick vara med ändå. Det är både vi och Gurra glada för eftersom det blev början på många års engagemang.

Han spelade sin första handbollsmatch för Sannadals SK den 8 oktober 1950 och spelade sen handboll hela vägen fram till 1989 (!). Gustav spelade många handbollsmatcher och en specialitet var att köra ”rundgång” vilket inte var så vanligt på den tiden. Totalt har det registrerats 521 officiella matcher i Sannadalströjan, fantastiskt!

Men han engagerade sig snart i styrelsen och hade i många decennier rollen som sekreterare. 2021 utsågs Gustav Lundqvist till hedersledamot i styrelsen. Han gillade att skriva och startade ”Sannadalsbladet” som var en intern tidning om vad som hände i föreningen. Förutom att skriva så gillade Gustav även att rita och kännetecknas mest av sina fina pingviner han ritade.

Vi är tacksamma över Gustavs livslånga engagemang i vår förening!

Gustav Lundkvist & Nils Ohlsson